Avui parlem de... Halloween

La festivitat de Halloween bé de molt lluny... Els seus inicis els trobem a les cultures celtes que van habitar a terres de Bretanya, Escòcia i Irlanda. Era el dia de Samhain, un antic déu dels morts. Aquella nit els esperits tenien la potestat de retornar a la terra a la recerca d’un cos per encarnar-se de nou. Els pobres mortals feien el que podien per protegir-se, encenent fogueres i posant llums a les seves portes per foragitar les ànimes. També es vestien de bruixes i de dimonis per fer els seus cossos indesitjables pels macabres visitants.

Va ser el cristianisme qui, seguint la seva tradició d’absorbir i reconvertir les tradicions paganes, va rebatejar la festivitat amb el nom de Halloween (All Hallows Eve, que en anglés antic significava Vigilia de Tots els Sants). Però els hàbits no canvien fàcilment i els segles d’obscures tradicions afloren cada any ni que sigui sota la forma de divertits rituals...

I el cine, com sempre, és un bon testimoni d’això...

A l’any 1978 va estrenar-se una pel·lícula que va ser una de les obres precursores de tot un gènere: Halloween. Els psicòpates impossibles, indestructibles i molt i molt sanguinaris tenen el seu origen en un noi d’aspecte fràgil i sempre emmascarat anomenat Michael Myers, el protagonista d’aquesta cinta de terror. La història compta amb la presència omnipresent de Jamie Lee Curtis interpretant a Laurie Strode, en el que va ser el seu primer paper cinematogràfic amb tan sols 20 anys, paper que va interpretar en 5 ocasions al llarg de 24 anys i que li va valdre el títol de “la reina del crit”! Un bon rècord i una pel·lícula clàssica a les sessions cinematogràfiques de les nits de Halloween.
 


 

Hocus Pocus, la pel·lícula de la factoria Disney, estrenada a l’Estat Espanyol l’any 1993 amb el títol de “La maldición de las brujas”, narra de historia de tres germanes bruixes, a la localitat de Salem a l’any 1693, les germanes Sanderson, que son executades per les seves atrocitats però en el moment de la seva mort prometen tornar per venjar-se. A l’actualitat, un noi que no creu en la bruixeria ni en les histories misterioses que s’expliquen de l’antiguitat, es disposa a viure el seu primer Halloween a Salem. Una divertida història amb bruixes, els habitants del poble, un noi convertit en gat i fins i tot un zombi esbojarrat... i la sempre motivadora nit de Halloween de fons.
 


I en aquesta selecció no hi pot faltar un clàssic del cinema d’animació: És la gran carbassa Charlie Brown. Charlie Brown, Snoopy i els seus amics, que han estat sempre presents en diades tan significatives com nadal, els dia de Sant Valentí o pasqua... i també els trobem –com no podia ser d’una altra manera- a Halloween, en un episodi especial per aquesta festivitat que va merèixer una nominació als premis Emmy. En aquesta narració trobem a Linus que com cada any li envia una carta a la Gran Carbassa per Halloween ja que en aquesta nit creu que la carbassa vola pels cels i va repartint joguines a tort i a dret en una espècie de Santa Claus!


Trick ‘r Treat (Truco a trato) és una cinta que amb molta habilitat se submergeix novament a una nit de Halloween a través de 4 històries que es desenvolupen en un petit poble de Ohio, històries unides per Sam, un petit dimoni que vol deixar molt clar als habitants de la localitat que s’han de respectar les tradicions... per les bones i per les males. Aquesta cinta va ser realitzada el 2007 però no va veure la llum fins al 2009 en que incomprensiblement va llençar-se directament en DVD. La seva qualitat i la originalitat del seu tractament fan d’ella una nova incorporació a aquells clàssics fetitxes de les nits de Halloween.
 

Finalment Malson abans de Nadal, treball d’animació de Tim Burton, és una altra de les pelis imprescindibles: Jack Skellington, el senyor de Halloween, no ha sortit mai del seu macabre regne fins que un dia, casualment, descobreix les festes de nadal i queda fascinat per elles. Naturalment, sota el seu criteri, les troba imperfectes i decideix millorar-les. Només la seva companya, la Sally, se n’adona de l’equivocació que està cometent. Una pel·lícula que constitueix un meravellós conte gòtic, visualment esplèndid, amb una gran banda sonora i una història divertida per escalfar motors en una nit com la dels difunts.
 


Cinc pel·lícules que ens acosten a Halloween en la seva tradició més americana, amb cinc visions ben diferents d’una mateixa festivitat. Carbasses, disfresses, pel·lícules sobrenaturals... que lluny queda de l’austera i ombrívola nit dels difunts que al llarg de tants anys ha estat representada a l’Estat Espanyol per un Don Juan Tenorio enfrontant-se als espectres del seu passat. Ets massa jove i no ho vas viure mai? Cap problema... gràcies a la màgia d’internet pots gaudir d'una de les millors versions que es van realitzar... Espero que t'engresqui qualsevol d’aquestes propostes!