En temps de decepció universal, dir la veritat es converteix en un acte revolucionari. George Orwell
Tal com es troba definida a Viquipèdia, "WikiLeaks és una organització sense ànim de lucre que publica documents confidencials filtrats per persones anònimes. El seu lloc web, llençat al 2006, és gestionat per Sunshine Press"
Accedir a l'entrada completa de Wikipedia.
La iniciativa s'havia vist com un fet curiós, com una experiència interessant de web 2.0 fins que ha començat a publicar documents especialment molestos. Un dels més comentats va ser un conjunt de videos on es posaven de manifest els abusos produïts per EUA a l'Irak. El darrer ha estat un paquet de documents secrets de la Casablanca, s'estima que uns 250.000, material més que suficient com per donar un informe per hora al llarg de més de 28 anys (20 minutos). A partir d'aquest moment, el govern dels Estats Units ha iniciat una persecució inexorable que l'ha portat a fer tancar la pàgina al seu territori i extendre-la més enllà. La seqüència dels fets la podem llegir a les informacions publicades a El País
La pressió ha arribar a acusar oficialment a Julian Assange, editor de la pàgina, d'acosament sexual i violació i emetre una ordre internacional de recerca i captura.
A partir d'aquí, l'operació s'ha fet global. Així podem llegir notícies tan diverses com que PayPal suspen el compte que tenia obert Wikileaks, que França vol prohibir l'hospedatge de Wikileaks en el país, que Amazon expulsa WikiLeaks ...
El jurista Amadeu Abril, fa una valoració a Vilaweb sobre la pressió nord-americana sobre Wikileaks, en la que destaca que "és il·legal la manera com ha obtingut la informació la persona que els l'ha passada. Però la publicació d'aquests documents, en un país on la llibertat d'expressió és esmentada i emparada a la primera esmena de la constitució, ja genera dubtes sobre si és il·legal. No sabem com s'han aconseguit els documents, segurament il·legalment, però és discutible que sigui il·legal publicar-los, segons la tradició i legislació nord-americanes".
En la mateixa linia, Vicent Partal a l'Avui escriu: "Reconec que encara no tinc clar què pense de Julian Assenge, de Wikileaks i dels seus mètodes. Però d'una cosa no en tinc cap dubte: l'atac desencadenat pels Estats Units contra ells és un atac frontal a totes les nostres llibertats".
A eCuaderno, s'ha publicat un interessant article: Diez tesis sobre WikiLeaks.
Però WikiLeaks encara és viu. Podeu accedir-hi des de les adreces IP http://213.251.145.96/ i http://46.59.1.2/
Versió traduïda de WikiLeaks al català des de Google
WikiLeaks a Twitter i al Facebook.