Sèries de TV. Doctor Who


Si parlem del Doctor parlem d'un home del qual no en sabem el nom, no tenim molt clar quina aparença tindrà la propera vegada que el veiem i no sabrem ben bé d'on ve... s'ens acostarà corrent amb aire despistat, ens agafarà del braç i ens dirà "corre!". Això no vol dir que tingui cap pla predeterminat. Va improvisant i en té força traça!

Què sabem doncs del Doctor? Anem a esmicolar les 4 coses que sabem d'ell: ens trobem davant d'un home de més de 900 anys provinent del planeta Gallifrey. És el darrer Senyor del Temps. La resta de Senyors del Temps van morir a la terrible explosió del planeta, provocada pels cruels Dàleks. El Doctor disposa de dos cors i té la increïble habilitat de regenerar totalment el seu cos quan es troba molt aprop de la mort. Ja ho ha fet en un mínim d'11 ocasions i quan ho fa, adopta una nova aparença. Ah! i sabem també que ha tingut una filla (4x06)

Viatge en el Tardis (Temps i Dimensió Relativa a l’Espai), saltant de lloc a lloc, d'època a època i -de vegades- de dimensió a dimensió. Els Tardis no es construeixen, es crien ja que són éssers vius. Són petits per fora però enormes per dins. Disposen d'un dispositiu de camuflatge que els permet no cridar gaire l'atenció estiguin a l'època que estiguin, però el Tardis del Doctor va quedar encallat sota la forma d'una antiga cabina telefònica de la policia.

Naturalment, estem parlant del Doctor Who, la sèrie britànica que ha batut tots els rècords de durada: prop de 800 episodis -superant la longevitat d'Star Treck- fet que li ha valgut la seva inclusió  al Llibre Guinness de Rècords. Va iniciar-se el 23 de novembre del '63 i va mantenir-se sense interrupcions al llarg de 26 temporades fins el 6 de desembre del '89. Si mirem enrere, a banda de la sèrie trobem especials de nadal, llargmetratges especials per a cine i televisió, aparicions a programes, paròdies, còmics... un mite forjat capa a capa.

Aquest segle XXI hem conegut 3 doctors diferents. Parlarem d'ells. Han estat interpretats per Christopher Eccleston (2005), David Tennant (2006-07-08) i Matt Smith (2010-11). De la seva ma hem viatjat esbojarradament pel temps i per l'espai i hem conegut personalment a Charles Dickens (1x03), la Reina Victòria (2x02), Madame Pompadour (2x04), la coronació de la reina Isabel II (2x07), Shakespeare i Isabel I (3x02)...

I per descomptat.... ara toca parlar de les acompanyants. El Doctor sempre ha tingut acompanyants al llarg de tota la seva existència i a les temporades emeses en aquesta darrera tanda n'ha tingut quatre: la Rose, la Martha, la Donna i l'Amy.

Esdevenen peces essencials a les històries que podem veure i sense el contrapunt de les seves aportacions certament estaríem parlant d'unes aventures molt diferents.

Rose Tyler (Billie Piper) és la primera en viatjar amb el Doctor en aquesta darrera tanda de temporades. Acompanya al Doctor interpretat per Christopher Eccleston (2005) i per David Tennant (2006).

Martha Jones (Freema Agyeman) va creuar-se a la vida del Doctor al darrer episodi de la segona temporada. Martha treballava per a l'organització Torchwood en la investigació extraterrestre i va acabar morint... però això passava en un altre univers paral·lel. En el nostre, el Doctor la coneix al primer episodi de la tercera temporada (2007).

A la quarta temporada l'acompanyant del Doctor va ser la carismàtica i expressiva Donna Noble (Catherine Tate) sens dubte la més divertida. Un personatge que es va fer estimar ràpidament . La seva companyia també va durar una temporada (2008).

Finalment, des d'aleshores fins a l'actualitat, està sent el regnat de la dolça Amy Pond (Karen Gillan) amb una intensa relació mística amb el Doctor (2008-2011)

Però han existit altres dones que han ocupat aquesta plaça.

En primer lloc, l'efímera presència de l'Astrid Peth a la qual va donar vida la cantautora i actriu Kylie Minogue. Es van conèixer en el nou Titànic, on ella treballava de cambrera a l'episodi El viatge dels condemnats. El Doctor acabava de quedar-se sense la companyia de la Martha i encara no s'havia incorporat la Donna. L'Astrid havia de ser la seva nova acompanyant però les coses es van torçar, però virtualment va ser la seva acompanyant durant una estona, així que aquí té el seu raconet.

Un cas molt diferent és el de la Sarah Jane Smith (Elisabeth Sladen). És una de les acompanyants del Doctor més estimades pels seguidors de la sèrie. Va aparèixer en 81 episodis, entre els anys1973 i 1983. També va tenir sèrie pròpia (Les aventures de Sarah Jane) i va retrobar-se amb el Doctor en 4 episodis moderns més de 20 anys després de la seva darrera aparició. Un personatge molt unit al cibergos K-9.

I finalment, una de les relacions més complexes del Doctor: l'enigmàtica River Song (Alex Kingston). La seva història i la del Doctor està plena de filigranes espai-temporals de les quals no revelaré res més... Apareix en 12 episodis compresos entre el 2008 i el 2011.

ELS ENEMICS DEL DOCTOR

DÀLEKS. Si hem de parlar dels enemics del Doctor, és de justícia que comencem pels odiosos Dàleks. Malgrat la seva aparença de robots, en realitat són criatures mutants revestides d'una poderosa armadura. Provenen del planeta Skaro i són coneguts pel seu comportament despietat i exempt de tot sentiment. La seva conversa mai no arriba a ser gran cosa, ja que amb la seva monòtona veu metàl·lica sempre acaben amb un repetitiu "Exterminar" (Exterminate).

Van aparèixer per primer cop a la temporada 1963-64 i des d'aleshores la seva presència sempre ha planat per la sèrie. L'any 1975 varem conèixer a Davros, creador dels Dàleks. Des de llavors les seves aparicions han anat produint-se en els llocs i les circumstàncies més insòlites.

 

CIBERHUMANS. A l'iconografia que envolta al Doctor tenen un lloc destacat el Ciberhumans (Cybermen), especie de ciborgs provinents d'un planeta bessó de la Terra, Mondas. Originàriament era una raça totalment orgànica però, a fi de protegir els seus cosos, van anar incorporant-se parts mecàniques fins a esdevenir pràcticament robots: amb cada peça nova anaven perdent una porció d'humanitat. Van aparèixer també fa molt de temps, a finals de la temporada 1966, i s'ha resistit a desaparèixer. En ocasions han arribat a veure's les cares amb el Dàleks.

ÀNGELS PLORANERS. Dins l'univers Dr. Who trobem éssers inquietants, però si n'haguéssim de ressaltar uns, aquests serien els Àngels ploraners. Els varem conèixer de la ma de la Sally Sparrow (3x09) en un interessantísim episodi. Malgrat que la seva presència a la sèrie és molt petita, decididament deixen empremta. Si us trobeu davant d'ells, recordeu les paraules que ens adreça el Doctor des d'un DVD atrotinat: "No parpellegeu. Si ho feu, esteu morts. Són ràpids, més del que us imagineu. No els hi gireu l'esquena, no desvieu la mirada i no parpellegeu!  Bona sort."

ALTRES ENEMICS. La llista podria ser llarga: els Autons, els Sontarans, els Sea Devils, els Ice Warrions, el Ieti, els Silurians... però d'entre tota la resta cal destacar a l'Amo (Master), un Senyor del Temps que ha viscut al llarg dels darrers segles vivint sota la forma humana. Certs esdeveniments fan que recuperi la seva condició de Senyor del Temps però amb les seves facultats pertorbades i podem veure tot el mal del que és capaç.

I FINALMENT NO PODEM ACABAR SENSE PARLAR DE...

Capità Jack Harkness (John Barrowman). El coneixem a la primera temporada de la sèrie (1x09) quan se'l troba la Rose i prenen plegats una copa de xampany, dalt del Big Ben, en plena Segona Guerra Mundial. Sabem que va viatjar amb el Doctor fa molt de temps i que és l'home que no pot morir mai. En el futur el veiem incorporat a la organització Torchwood.

Torchwood. Organització que investiga activitats extraterrestres. Des de la seva creació l'any 1879, l'organització va anar desenvolupant-se d'una manera espectacular. L'arribem a veure molt desenvolupada i amb un gran poder. En aquesta època la organització utilitza la màxima: "Si és extraterrestre és nostre".

A la sèrie Torchwood, spinoff del Doctor Who,  forma part del grup protagonista el Capità Jack Harkness i també recuperen un personatge que va passar sense pena ni glòria per la sèrie Doctor Who: la Doctora Sato (Naoko Mori) que solament va aparèixer a l'episodi 1x04.

Harriet Jones (Penelope Wilton). Coneixem a la diputada Harriet Jones combatent aliens (1x04) insegura i vulnerable. Però poc després és escollida primera ministra per majoria absoluta al llarg de 3 mandats, liderant l’Edat d’Or de la Gran Bretanya. A la segona temporada (2x01) ja es primera ministra en un nadal en que ha d’enfrontar-se en una invasió extraterrestre i demana ajut als Torchwood Sicorax. Un personatge que realitza una profunda evolució en els pocs episodis que apareix.

I finalment la Pandòrica, el misteri més terrible que se li ha presentat mai al Doctor. Totes les forces de l'univers es concentren sobre Stonehenge i la caixa Pandòrica, amenaçant, s'obre finalment mostrant tot el seu poder... i amb ella s'acaba la temporada 5.

Ja ha finalitzat recentment la 6a temporada a la Gran Bretanya i en vindran moltes més. Llarga vida al Doctor!


[MÉS INFORMACIÓ A L'ESPECIAL DOCTOR WHO A L'INDRET DE'N JAUME]