The Martian (Marte)

 

The Martian (Marte) ens situa al planeta Mart en el moment en que un equip d’astronautes de la NASA es troba realitzant una missió científica. Es produeix una terrible tempesta que obliga a l’equip a marxar urgentment i de manera prematura del planeta, moment en el que Mark Watney (Matt Damon) té un accident i es donat per mort. La nau abandona Mart deixant enrere a Watney, que ha sobreviscut miraculosament i ara es troba sol, incomunicat i amb una quantitat molt limitada d’aliments en un planeta hostil i equipat solament amb els seus coneixements de biologia i la seva habilitat per a mostrar-se creatiu i positiu en els pitjors moments: “No moriré aquí!” es diu ell mateix quan analitza la situació.

A partir d’aquí ens retrobem amb l’antic mite de Robinson Crusoe, si bé hem de substituir l'illa on ha de sobreviure el clàssic cavaller britànic per tot un planeta. Watney haurà de plantejar-se el seu futur dia a dia, sense mirar gaire més enllà.

 

 

La història està inspirada en la novel·la d’Andy Weir The Martian. Weir és un gran admirador de la obra d’Arthur C. Clarke i d’Isaac Asimov, dos grans científics, divulgadors i novel·listes, i va escriure aquesta obra –la seva primera novel·la– per plaer i per pura diversió. La va penjar a la seva web des d’on podia descarregar-se gratuïtament. Després la va penjar a l'Amazon des d’on es descarregava per 99 centaus de dòlar on va passar a formar part de la llista dels més venuts. Finalment l’Editorial Crown va apostar per ell i va publicar el llibre en format paper: segons el New York Times va arribar a número 12 de la llista de best sellers.

Quan va començar a prendre forma la pel·lícula, l'equip responsable va rebre la col·laboració de la NASA: es comenta que 50 pàgines del guió són material provinent directament de la companyia aeroespacial amb informació sobre missions reals que estan previstes per a un futur proper. Això li dóna una gran solvència científica a tot el film.

 

 

Una bona part de la filmació es va dur a terme a Wadi Rum, la Vall de la Lluna, que es troba al sud de Jordània i que és com un tros de Mart a La Terra: un desert vermellós i inhòspit que ha estat escenari de la pel·lícula Planeta vermell (2000) o la mítica Lawrence d’Arabia (1962).

El llarg de molta estona de la pel·lícula es desenvolupa amb l'única presència en escena del seu protagonista, Matt Damon, que ha d’omplir la pantalla en solitari, sense interactuar amb ningú. Només el seu carisma i la seva força interpretativa aconsegueixen mantenir-nos, gairebé hipnòticament, absorts en la pantalla. Aquest paper li ha valgut la nominació a l’Oscar a Millor Actor.

A banda d’aquesta nominació, n’ha obtingut 6 més: Millor Pel·lícula, Millor Guió Adaptat, Millor So, Millor Direcció d’Art, Millor Edició de So i Millors Efectes Visuals.

Paradoxalment, no ha obtingut cap nominació a Millor Direcció per a Ridley Scott, pel seu treball elegant, amb un excel·lent ritme narratiu i amb el seu gran ofici. És estrany, sobretot si considerem que el director de treballs com Alien, el octavo pasajero, Blade Runner, Legend, Thelma & Louise, La teniente O'Neil, Gladiator, Black Hawk derribado, Prometheus… no ha obtingut encara cap estatueta. És una manca imperdonable per a una persona que ha escrit pàgines tan memorables a la història del Setè Art.

Com a secundaris de luxe trobem noms tan rellevants com Jessica Chastain, Jeff Daniels, Michael Peña, Sean Bean, Kate Mara, Sebastian Stan, Mackenzie Davis, Chiwetel Ejiofor… que arrodoneixen la història eficientment.

The Martian és una gran pel·lícula, que ens parla de la soledat, de la força de la voluntat, de la superació i de com, en ocasions, som capaços de treure el millor que portem a dins!