Joc de Trons

 
 
 
A l’any 1996 l’escriptor nord-americà George R.R. Martin va publicar el primer llibre del 7 que haurien d’acabar composant la saga Cançó de gel i de foc (A Song of Ice and Fire). S’anomena A Game of Thrones (Joc de Trons) i va rebre en la traducció catalana el títol de La Mà del Rei. Després van arribar Xoc de reis (1998), Tempesta d’espases (2000), Festí de corbs (2005) i Dansa amb dracs (2012). En total estan publicades actualment 5 de les 7 obres que han de composar la col•lecció completa. Curiosament les dues obres restants ja tenen títol: Els vents de l’hivern i Somni de primavera
 
En aquesta notable i ambiciosa obra es narren una tumultuosa època en un continent de ficció anomenat Ponent i el seu continent veí, Essos. En un temps molt similar a la nostra època medieval,  set regnes diferents lluiten per l’hegemonia en un món on la màgia i les criatures fantàstiques ocupen un lloc secundari a la història, malgrat que la seva presència  adquireix gran importància en molts moments: poderosos dracs, imponents gegants, els gèlids habitats de nord, inexplorats poders místics... Els seus lectors es compten per milions!

A l’any 2011 la prestigiosa cadena  HBO va llençar-se a l’ambiciós projecte de portar a la televisió aquesta complexa obra i ho va fer amb una primera temporada que es basava en el primer dels llibres, Joc de Trons. Va seguir una segona temporada (2012) basada en Xoc de Reis. La tercera temporada (2013) conté la primera part de Tempesta d’espases. A causa de la seva complexitat, aquest llibre ha estat dividit en dues temporades, així que la segona part va desenvolupar-se a la quarta temporada (2014). El 2015 s’estrenarà la cinquena temporada seguint la història narrada a Festí de Corbs i a Dansa amb dracs.
 
 

 


Els 6 personatges més memorables


Eddard “Ned” Stark. Senyor d’Hivèrnia, Senyor Suprem del Nord, Guardià del Nord i patriarca de la casa Stark. Es casà amb Catelyn Tully amb la que va tenir cinc fills: Robb, Sansa, Arya, Brandon y Rickon. Ned Stark va tenir una altre fill, bastard, anomenat Jon Snow, que fou el seu primogènit, ja que era uns mesos més gran que Robb. Ned és  un home d’honor i honest en un món d’intrigues i falsedats. El seu escut d’armes és un llop amb el lema S’acosta l’hivern (Winter is Coming). La interpretació que fa d’aquest personatge el gran actor Sean Bean el converteix en un personatge que deixa una empremta indeleble a l’espectador.
 
Arya Stark. Arya és la petita de les dues filles Stark. Intrèpida i decidida sempre ha estat més interessada en l’esgrima i les armes que per les bones maneres cortesanes. El personatge empren a la primera temporada un llarg viatge, físic i iniciàtic, que la conduirà a una gran transformació vital. Les primeres lliçons d’esgrima les va obtenir de Syrio Forel, un gran expert de Braavos, que li ensenya a lluitar amb la técnica dels dançaires de l’aigua, amb la seva fina espasa Agulla. Les armes no abandonaran al personatge. Arya està encarnada per Maisie Williams, actriu que està creixent paral•lelament al personatge i que li sap transmetre tota l’essència d’un caràcter indòmit, astut i venjatiu.
 
Jon Snow. Jon és el fill més gran de Ned Stark i el cognom que porta, Snow, és el que reben en el Nord els fills bastards.  Va créixer i es va educar al costat dels fills legítims de Ned Stark malgrat les objeccions de Catelyn i va adquirir el sentit de l’honor i de la justícia del seu pare. A causa de l’estranya relació familiar en la que es mou, decideix ingressar a la Guàrdia de la Nit al Mur del Nord. Com la majoria dels personatges de Joc de Trons, Jon Snow segueix un llarg viatgev interior que el portarà a una gran transformació.  L’actor Kit Harington li dóna vida i li aporta una profunditat i una sensibilitat que l’ha convertit en un personatge molt estimat.
 
Daenerys Targaryen. Coneixem a Daenerys com una noia jove i vulnerable, filla pòstuma del rei Aerys II Targaryen i en l’actualitat en mans del seu germà, que juga amb el seu destí a la seva conveniència, i ell es manté submisa i obedient... però du dins seu una missió que la portarà a ser el personatge que experimentarà uns canvis més radicals i complets. Està cridada a ser la Mare dels Dracs, la Trencadora de Cadenes, la khaleesi dels dothraki. Així veiem com aquella fràgil noia es converteix en una líder carismàtica i adorada per un gran exèrcit de seguidors. Emilia Clarke li dóna, a través de la seva interpretació, tota la dimensió dual que el personatge necessita: tendre, sensible i vulnerable i a l’hora dura, altiva i messiànica. 
 
Tyrion Lannister. Tyrion és un dels personatges més fascinants de la saga. Fill petit de Tywin Lannister va néixer nan en un part on  la seva mare va morir. La seva estatura va motivar que se’l conegués també amb el nom de Gnom.  Va ser tractat sempre amb menyspreu  per gran part de la gent que l’envoltava, malgrat ser extremadament intel•ligent i astut, característiques que –contra tot pronòstic- li van permetre sobreviure a les situacions més difícils i compromeses. En un món dominat per les espases, el seu cervell i la seva brillantor mental són una arma insòlita i la poderosa. Peter Dinklage, un actor capaç de transmetre el gran poder del personatge, l’interpreta de manera brillant. 
 
Cersei Lannister. Cersie és l’actual cap de la Casa Lannister tot i ser bessona amb el seu germà Jaime. A través del seu casament amb Robert Baratheon es va convertir en la reina del Set Regnes i va tenir tres fills, suposadament d’aquest matrimoni però en realitat obtinguts de les relacions incestuoses que mantenia amb el seu germà Jaime. És una dóna molt atractiva i extremadament ambiciosa i egoista. Els seus objectius estan per sobre de tot i res no pot deturar-los. No deixa lloc a l’amor ja que creu que aquest sentiment torna febles a les persones. Lena Headey es posa en la pell del personatge i li aporta tota la força i personalitat que aquest necessita.
 
 
A la Comic Con de l'any passat va presentar-se un divertit vídeo amb escenes descartades de la 4a temporada.
 
 
 
 
El proper 8 de febrer es presentarà a HBO  'Game of Thrones: A Day in the Life' que segurament serà un resum de les quatre primeres temporades amb alguna imatge inèdita corresponent a la cinquena temporada, per escalfar motors. I el 12 d'abril, estrena aquesta nova temporada als EUA i el dia 13 a l'Estat Espanyol a través de Canal+.
 
De les poquíssimes coses que se saben d'aquesta nova temporada, estan els nous actors i actrius que s'incorporen en papers d'una certa importància. A continuació, mentre esperem aquestes setmanes que ens queden fins a l'estrena, podem veure un vídeo de la seva presentació.