Dexter i el seu obscur passatger

La revista Empire va incloure la sèrie Dexter entre les 50 millors sèries de tots els temps i hi consta en la majoria de llistes de sèries que resten en el record de les persones espectadores. Les claus del seu èxit son moltes i de tipus molt divers. Podem ressaltar l’original plantejament de la seva trama, el seu ritme intern que va anar creixent en intensitat any rere any, l’encert del seu càsting i la qualitat de les seves interpretacions, el seu llenguatge visual, la força dels seus diàlegs...

Ens va acompanyar al llarg de 8 temporades: va estrenar-se l’any 2006 de la mà de Showtime i va mantenir-se en antena fins el 2013.

Dexter ens explica la història de Dexter Morgan (Michael C. Hall), un especialista en reconstruccions de escenes de crims per mitjà de l’anàlisi dels esquitxos de sang. Una curiosa especialització!

Treballa al Departament de Policia de Miami, juntament amb la seva germana, Debra. La vinculació dels germans Morgan al cos de policia no és casual: el seu pare Harry Morgan també va ser policia del departament. Hem de dir, però, que Harry en realitat va ser el seu padrastre i la persona que millor el va entendre i el va ajudar amb... les seves peculiaritats!

Ja des de petit, Dexter va manifestar tendències psicopàtiques. Alguna cosa dins seu el cridava a matar d’una manera irrefrenable: és el que anys més tard ell mateix anomenaria l'obscur passatger. Dexter acabaria sent un assassí en sèrie, però Harry es va encarregar de donar-li unes normes i uns codis de comportament que l’ajudessin a canalitzar aquesta força irrefrenable. Li va dir a Dexter en una ocasió: Quan li treus la vida a una persona, no mates només el que és, si no tot el que pot arribar a ser en el futur. Com a policia només disparo per a salvar una vida. Aquest és el codi amb el que visc: matar ha de servir a un propòsit. Si no és així, llavors és un simple assassinat.

El modus operandi de Dexter és el d’ identificar a d’altres psicòpates i assassins que estiguin operant impunement i que per diverses causes estan eludint l’acció de la justícia. Els passos següents són cercar les evidències dels seus crims, capturar-los  i executar-los fredament, sobre la seva taula de treball. Unes cortines de plàstic s’encarreguen d’aconseguir un entorn asèptic que no contamini el lloc triat per a realitzar l’execució. En aquest moment, els presenta els motius de la seva sentència i els mira als ulls: en ells hi veu que aquells depredadors entenen perquè van a morir. Dexter va reconèixer en una ocasió: He vist morir a 67 persones i en el moment de la veritat vaig mirar-les als ulls i sabia que elles sabien que estaven rebent el que es mereixien. De cadascuna de les seves víctimes hi pren una mostra de sang que col·lecciona perfectament classificada a la seva caixeta de trofeus. És el seu particular record del moment. Després de la mort, esquartera els cossos en trossets, els embolica acuradament en plàstic, tros a tros, i després els llença al mar, que es converteix en el custodi del seu secret. No lliure d’ironia, ho fa des del seu petit vaixell anomenat Slice of life (Tros de vida). Coses de Dexter!

La seva germana (germanastra) a la sèrie, Debra, està interpretada per l’actriu Jennifer Carpenter. És un personatge molt intens i de gran importància a la història, ja que és tota la família que té Dexter. Una anècdota estretament lligada al personatge és que és especialment mal parlada. El que a la primera temporada és una característica lleu va incrementant-se temporada rere temporada fins que a la vuitena temporada, aquells que ho compten tot, han dit que repeteix la paraula fuck 996 vegades. No està gens malament si considerem que repartit pels 22 episodis que té la temporada surt a més de 45 vegades per episodi. L’actor Michael C. Hall (Dexter) i l’actriu Jennifer Carpenter a rel del seu treball plegats a la sèrie van tenir una relació sentimental que va acabar en matrimoni el 31 de desembre del 2008, matrimoni que no va durar gaire ja que al desembre del 2010, just dos anys després, es van divorciar.

 

 

Altres dones importants a la vida de Dexter. Coneixem a Dexter mantenint una relació sentimental amb Rita Benett, una noia que havia arribat a Florida des de Michigan amb els seus dos fills, fugint d’una relació destructiva. Com afirma el propi Dexter, Rita està tan perjudicada com ell. Dexter no pot experimentar sentiments però vol que la relació funcioni i fa el que pot per ser una bona parella. Rita està interpretada per l’actriu Julie Benz que, segons sembla va presentar-se al casting pel paper de Debra. Segur que hauria estat una Debra mooolt diferent!

A la cinquena temporada Dexter coneix a Lumen Ann Pierce (Julia Stiles), una dona que ha estat retinguda, violada i torturada per uns homes. L’horrible experiència va despertar en ella el seu particular obscur passatger, amb unes irrefrenables ànsies de venjança. Des del primer moment Lumen genera en Dexter un especial interès. L’ajuda en el mètode i tots dos aprenen a caçar en equip.

Finalment, a les temporades setena i vuitena  apareix un nou personatge femení d’un gran pes: Hannah Mackay, un personatge que fuig d’un passat fosc que vol deixar enrere. En el mateix moment de conèixer-la Dexter reconeix en ella la seva ànima depredadora. A partir d’aquest mateix moment s’inicia entre ells una intensa relació. Esta interpretada per l’actriu Yvonne Strahovski.

La sèrie està basada en la novel·la L’obscur passatger (Darkly Dreaming Dexter) de Jeff Lindsay. L’autor ha escrit fins a 7 novel·les sobre Dexter del 2004 al 2013, però la sèrie només va seguir de manera relativament fidel la primera. Es va inspirar lleugerament en la segona i després el personatge va prendre vida pròpia i va créixer autònomament.

Un fet que queda molt palès al llarg de la sèrie és l’admiració que senten els seus responsables per la pel·lícula American Psycho, una obra interpretada per Christian Bale sobre una novel·la de Bret Easton Ellis i que narra la història de Patrick Bateman, un psicòpata que explica els seus pensaments en primera persona. Dexter ha de fer servir sovint un alies per a passar desapercebut quan s’ha d’enregistrar a hotels, ha llogat cotxes... En aquestes ocasions utilitza el nom de Patrick Bateman (el nom del protagonista de la pel·lícula) o de Sean Ellis (inspirat en el nom de l’escriptor). Molt significatiu!

Es diu que Dexter va matar, en total, unes 117 persones... si totes elles eren psicòpates i assassines confesses hem de reconèixer que va fer una bona feina. Tal com va dir Dexter, si creus que Déu fa miracles, hauries de preguntar-te si Satan no té alguns asos sota la màniga.