Avui parlem de... mascotes de cine i televisió

Per a parlar de les mascotes més celebres del cine i de la televisió primer hem de tenir clar què és el que considerem mascotes. Per aproximar-me al concepte, em remetré a una de les definicions que he trobat i que inclou tres possibles significats:

1. Persona, animal o cosa que es creu que porta sort.
2. Figura que representa un grup o simbolitza un esdeveniment i
3. Animal de companyia.

Amb aquest criteri ampli ja podem començar el nostre recorregut...

MISTER ED
Podem començar el nostre recorregut per un entranyable animal que molt possiblement serà un autèntic desconegut per a les noves generacions: es tracta de Mister Ed, el cavall protagonista d’una sèrie de televisió emesa entre els anys 1961 i 1966 per la CBS amb el títol de Mr. Ed, the talking horse (Mister Ed, el cavall que parla) i, efectivament, el seu gran secret era que Ed tenia la facultat de parlar, però que s’entossudia a fer-ho solament quan es trobava a soles amb el seu amo, en Wilbur Post.
CLICA PER MIRAR VÍDEO

EL LLEÓ DE LA METRO
Els estudis cinematogràfics de la Metro Goldwyn Mayer van crear una icònica imatge que es va mantenir al llarg dels anys: envoltat per una filmina amb la inscripció Ars Gratia Artis (L’art per l’art) apareixia un lleó que llençava al públic el seu més intimidador rugit. El famosíssim lleó va rebre el genèric nom de Leo, tot i que s’han succeït diverses versions d’ell: fins a set exemplars diferents. L’originari va ser Slats (1916-1926), una versió que va començà sent una imatge estàtica i que finalment va prendre moviment, encara que sense so. El 1926 va prendre el relleu Jackie, el primer lleó que es va permetre emetre fins a tres rugits. El seu regnat, però, només va durar un any, ja que al 1927 va ocupar el seu lloc Telly. La successió de lleons no va parar i van arribar Coffee al 1932, Tanner al 1934 (el primer lleó de la Metro a color i el que es va permetre rugir fins a quatre cops) i el va seguir George. I Leo, el setè dels lleons va prestar la seva cara a l’any 1957 i és el que s’ha mantingut al llarg de més anys fins l’any 2012, en que es va crear una imatge digital en versió 3D per a ser mostrada en tot tipus de pel·lícules.
CLICA PER MIRAR VÍDEO

BABE
Babe
és un porquet molt especial: el seu somni és arribar a ser un gos pastor. El vam conèixer a la pel·lícula Babe, el porquet valent, dirigida per Chris Noonan l’any 1995 i per a dur-la a terme es va recorre a més de 500 animals entrenats per 59 persones. Només per al personatge de Babe es van necessitar 48 femelles de porcs de la raça Large White Yorkshire, entrenades per Karl Lewis Miller i ajudades per la tecnologia digital per aconseguir els seus gestos, expressions i somriures. El resultat va ser que el món pogués conèixer a la porqueta real més famosa del cinema.
CLICA PER MIRAR VÍDEO

LASSIE
Si un gos ha estat capaç de protagonitzar pel·lícules, sèries de televisió i llibres d’aventures aquest és Lassie, una collie que es va guanyar el sobrenom de la gossa més famosa del món. La fama li va arribar amb el llargmetratge de la Metro Goldwyn Mayer de 1942 El coratge de Lassie amb una Elizabeth Taylor de 10 anys. En realitat, la gossa Lassie, en aquesta pel·lícula, estava interpretada per un gos mascle anomenat Pal. El seu protagonisme va ser casual. La gossa escollida per a interpretar a Lassie havia de filmar una seqüència en la que creuava un riu i després havia de fingir un desmai per esgotament però la gossa es va negar a provar-ho. Llavors va ser quan van deixar que ho provés en Pal i ell no solament va creuar el riu sinó que després de fer-ho va donar dues passes dubitatives i es va deixar caure a terra mirant a la càmera. El director de la pel·lícula, Fred M. Wilcox, no va tenir cap mena de dubte i el va convertir en el protagonista indiscutible de la cinta... d’aquesta i de sis produccions més. Els seus descendents van continuar interpretant el paper amb el pas dels anys fins la darrera pel·lícula, l’any 2005, en que apareix un cadell de dècima generació.
CLICA PER MIRAR VÍDEO

FLIPPER
Després de parlar de Lassie és gairebé obligat recordar al dofí Flipper. La idea de crear aquest personatge va néixer quan Ricou Browning va observar als seus fills mirant apassionadament la sèrie de televisió Lassie. Podria funcionar també amb un dofí? A l’any 1963 va estrenar-se la pel·lícula Flipper, protagonitzada pel dofí mular Mitzi. Malgrat tot, el que li va aportar la fama mundial va ser la sèrie que amb el mateix títol va emetre la NBC del 1964 al 1967. Després de Mitzi van interpretar-lo Suzy, Patty, Scotty, Squirt i Kathy. De tots ells Kathy era la que més seqüències interpretava gràcies a la seva intel·ligència. Aquesta sobrecàrrega de treball va fer d’un dofí alegre i comunicatiu un animal deprimit, sense ganes de fer res. Finalment, un tràgic dia Kathy va prendre una dramàtica decisió: de la mateixa manera que els humans, les balenes i els dofins respiren de manera conscient, així que va prendre aire per darrer cop i va enfonsar-se a l’estany on estava captiva i ja no va tornar a pujar. Va morir d’aquella trista manera i aquest esdeveniment va fer que el seu entrenador canviés radicalment de rumb la seva vida i, a partir d’aquell moment, lluités activament per la llibertat dels dofins en captiveri.
CLICA PER MIRAR VÍDEO

HEDWIG
Hedwig
és el nom de l’òliba màgica de Harry Potter. Rubeus Hagrid la va comprar el 1991 a l’Empori de l’Òliba com a regal per a Harry en el seu onze aniversari i ella va convertir-se ràpidament en una gran amiga del jove mag al llarg de tota la vida, tan dins del món màgic com en el món muggle. Va morir el 1997 durant la Batalla dels Set Potters mentre es trobava a bord de la motocicleta voladora de Sirius Black conduïda per Hagrid, quan va ser colpejada per una maledicció assassina adreçada possiblement a Hagrid o a Harry.
L’actor que va interpretar a Hedwig va ser Gizmo, un mussol nival que va participar en la majoria d’escenes de Harry Potter i la Pedra Filosofal i Harry Potter i la Cambra Secreta, juntament amb altres ocells. Gizmo no va tenir una llarga vida ja que, mentre li estaven fent una sessió fotogràfica, uns flashos el van espantar i va sortir volant, amb tan mala fortuna que va ser atropellat per un camió.

CLICA PER MIRAR VÍDEO

CHEETA
La mona Cheeta va ser el ximpanzé que va començar a acompanyar a Tarzan a les seves pel·lícules a la dècada dels ’30 quan Johnny Weissmuller va interpretar al famós personatge creat per la ploma de Edgar Rice Burroughs. El que resulta més curiós és que aquest emblemàtic personatge no va aparèixer a cap de les moltes novel·les de Tarzan. Va ser incorporat com a contrapunt divertit a les pel·lícules. Malgrat això, des del moment en que va sorgir per primer cop es va convertir en una peça imprescindible a totes les seves històries, tan cinematogràfiques com televisives.
De tots els ximpanzés que van interpretar a Cheeta el més popular va ser Jiggs, un exemplar mascle que va aparèixer per primer cop a la pel·lícula Tarzan i la seva companya (1934) i tres obres més, encara que la carrera d’actor de Jiggs no va quedar-se aquí  i va donar vida al ximpanzé del Dr. Dolittle. Va tenir una llarga vida i va arribar a complir els 80 anys.
CLICA PER MIRAR VÍDEO

RIN-TIN-TIN
Rin-Tin-Tin és el nom que van rebre diversos gossos, emparentats entre sí, de raça pastor alemany, que van convertir-se en estrelles de Hollywood. Tot va començar el 1918, quan el soldat nord-americà Lee Duncan, en plena Primera Guerra Mundial va trobar-se uns cadells de pastor alemany en territori francès i se’n va emportar dos al seu campament. Els hi va posar per nom Rinty i Nannette. Va adonar-se’n de com de ràpid aprenien i de la intel·ligència que mostraven. Un cop de retorn als Estats Units va pensar que podrien ser uns bons actors així que Rinty va adoptar el sonor nom de Rin-Tin-Tin i va intervenir en una trentena de pel·lícules a Hollywood i va aconseguir una gran fama. A l’any 1932 el gos va morir de mort natural i tots els mitjans de comunicació se’n van fer ressò, però la llegenda de Rin-Tin-Tin va perdurar en altres pastors alemanys que es van encarregar de fer reviure l’estimat animal. Una de les obres més recordades d’aquesta segona època va ser la sèrie televisiva Les aventures de Rin-Tin-Tin, que es va estendre des de 1954 a 1959, amb 166 episodis on mostrava la vida en un fort de cavalleria en territori indi en la que Rin-Tin-Tin era la figura central.
CLICA PER MIRAR VÍDEO

SALEM
La següent mascota és Salem, el gat de Sabrina Spellman, la famosa bruixa adolescent de la sèrie televisiva Sabrina, cosas de brujas (Melissa Joan Hart, 1996-2003). De fet, Salem s’enfadaria molt en descobrir-se dins d’aquesta llista, ja que en realitat és Salem Saberhagen, un bruixot de 500 anys que va ser condemnat pel Consell de Bruixes a viure 100 anys sota la forma de gat com a càstig per planejar conquerir el món. Malgrat aquests desitjos que encara conserva, té bon cor i és un bon amic de Sabrina. Amb el seu sarcasme característic, sempre està a punt per aconsellar-la o ajudar-la.
La tecnologia i els efectes especials de finals dels ’90 no era ni de bon tros la que és actualment, així que per donar vida a Salem van haver de crear figures animatròniques seves –com a mínim 5 o 6 en diferents actituds– que havien de ser mogudes per tres persones al mateix temps. Eren altres temps!
Actualment, Netflix ha fet un remake de la sèrie titulat Sabrina i protagonitzat per l’actriu Kiernan Shipka, en una versió més fosca de la història.
CLICA PER MIRAR VÍDEO

HACHIKO
Hachiko va ser un gos akita inu que va viure al Japó als anys ’20. Era el gos de Eisaburo Ueno, un professor de la Universitat de Tokio. Era tan profunda la relació entre Hachiko i el professor que cada dia el gos anava fins a l’estació a esperar a Eisaburo quan tornava del treball. Un malaurat dia, el professor va patir un infart cerebral mentre impartia una de les seves classes i va morir. Hachiko va anar a esperar-lo a l’estació un dia darrera un altre, al llarg de 10 anys, fins al moment de la seva mort. La seva fidelitat va commoure tant a la gent d’aquella població que li van erigir una estàtua en honor seu a la porta de l’estació.
Aquesta història verídica va ser portada al cinema l’any 2009 sota el títol de Siempre a tu lado (Hachiko), en una adaptació occidentalitzada protagonitzada per Richard Gere, que ens va permetre conèixer aquesta tendra història a tot el món.
CLICA PER MIRAR VÍDEO

GIZMO
Gizmo
és un adorable criatura fantàstica de la raça mogwai, de llarg pel marró i blanc i prominents orelles. El vam conèixer a la pel·lícula Gremlins (1984) quan Rand Peltzer, mentre busca un regal pel seu fill, entra en una tenda d’antiguitats de Chinatown i veu a Gizmo. Ràpidament s’enamora d’ell i vol comprar-lo. Mr. Wang, l’ancià propietari de la botiga només li posa tres condicions: no exposar-lo mai a la llum brillant, en especial la del sol; no mullar-lo; i per sobre de tot, mai alimentar-lo després de mitjanit. Només tres regles, però que, finalment,  van resultar molt difícils de complir.
La pel·lícula va ser tan popular que és va fer una seqüela sis anys després.
CLICA PER MIRAR VÍDEO

SCOOBY-DOO
En una sèrie de dibuixos animats de Hanna Barbera titulada Scooby-Doo va aparèixer per primer cop un gos gran danès que parlava i que era el que donava el seu nom a la sèrie. Juntament amb quatre adolescents –en Fred Jones, la Daphne Blake, la Vilma Dinkley i en Shaggy Rogers– viatja pel món dins d’una furgoneta anomenada La màquina del misteri. Tots cinc es dediquen a resoldre misteris relacionats amb fantasmes i misteris sobrenaturals. Scooby-Doo, des de la seva primera aparició a l’any 1969, s’ha anat mantenint en pantalla –tant a la televisió com al cine– al llarg dels anys, però no va ser fins l’any 2002 que va estrenar-se la pel·lícula Scooby-Doo interpretada per actors reals malgrat que Scooby-Doo continua sent un personatge animat. Aquest gos és, sens dubte, el gran danès més famós de la història. Al darrere queden 13 sèries televisives, que s’estenen dels de l’any 1969 fins al 2019 i 36 pel·lícules d’animació, encara que només 5 d’elles s’han pogut veure per televisió, tot això a banda de la pel·lícula del 2002 i encara una altra amb actors reals del 2004. Qui pot demanar-li més a una franquícia?
CLICA PER MIRAR VÍDEO

BENJAMIN
A l’any 1974 va estrenar-se una pel·lícula, inspirada en fets reals, titulada La vida i aventures del llegendari Adams (The Life and Times of Grizzly Adams). La història ens presentava a James Adams, un fuster que treballava en un poblat de l’oest,  allà per l’any 1850, que va ser acusat erròniament d’assassinat i que això l’obligà a fugir a les muntanyes. En aquell hostil medi es va trobar un cadell d’os Grizzly i li va salvar la vida. Li va posar per nom Benjamin. A partir d’aquell moment es transformen en una parella inseparable fins i tot quan Ben, com l'anomenava familiarment, es va transformar en un impressionant os Grizzly. Amb el temps, l’home va ser conegut com Grizzly Adams.
A aquesta pel·lícula li va seguir una sèrie televisiva de dues temporades (1977-1978) amb 37 episodis i un telefilm l’any 1982. La sèrie es pot considerar la primera en mostrar un missatge ecològic, ja que Adams s’esforçava en tot moment per a comunicar-se i entendre's amb els animals que l’envoltaven i protegir-los a ells i als propis paratges on habitava de les agressions de la gent especuladora.
Ben va estar interpretat per Bozo, un poderós os mascle.
CLICA PER MIRAR VÍDEO

ALF
Alf va néixer l’any 1756 a la regió Lower East del planeta Mèlmac, situat a 6 pàrsecs més enllà del supercúmul Hydra-Centaurus... vaja, que és un extraterrestre. Alf havia fugit del seu planeta quan aquest estava a punt de ser autodestruït i, seguint una dèbil senyal de ràdio, havia arribat a la Terra. Finalment, va estimbar-se al sostre del garatge de la família Tanner on viuen el matrimoni Tanner, els seus dos fills i el gat de la família. Els Tunner l’acullen a casa seva, però Alf haurà de fer grans esforços per adaptar-se a la vida i als costums de la Terra, sobretot per oblidar que el seu menjar preferit a Mèlmac eren els gats!
Alf va ser una sèrie televisiva que va allargar-se 4 temporades (1986-1990) i va tenir 102 episodis, que finalment van culminar en una pel·lícula, Projecte: Alf (1996) que narrava el desenllaç de la història.
CLICA PER MIRAR VÍDEO

CASPER
Finalment, fent l’ús més ampli de la paraula mascota, completem aquest recorregut amb un fantasmet anomenat Casper. La història comença quan Carrigan Kritenden hereta una mansió a Maine, que era propietat del seu pare. Quan es trasllada allí, descobreix que la casa està habitada per fantasmes pels quals la seva presència els resulta ingrata i la volen fer fora. Llavors demana ajut al doctor en psiquiatria Harvey, especialitzat en fantasmes. Harvey es trasllada a la casa amb la seva filla Kat, de 12 anys. Ràpidament, un petit fantasma anomenat Casper simpatitza amb la Kat i vol que ella i el seu pare es quedin a viure a la casa, cosa que els altres fantasmes –els oncles de Casper– no volen permetre que això passi i faran tot el possible per impedir-ho.
Casper és una pel·lícula de 1995 basada en una sèrie de dibuixos animats titulada Casper the Friendly Ghost
CLICA PER MIRAR VÍDEO