Avui parlem de... bruixes


Al cinema sempre li ha interessat l’eterna guerra entre el bé i el mal, una dualitat que, amb el pas del temps, ha anat mostrant-se composada per dues realitats separades per una finíssima línia que a cops es difumina i es torna confosa i ambigua. I d’entre els temes possibles, la màgia i la bruixeria tenen un lloc privilegiat, perquè amb aquesta nova visió cinematogràfica les bruixes han deixat de ser necessàriament malvades i hem presenciat el renaixement de la bruixa bona, aquella que amb la seva màgia blanca s’enfronta a la màgia negra i als poders foscos. També, en alguna ocasió, podem veure com una fada bona pot convertir-se en bruixa malvada a causa de la crueltat humana... en fi, com en moltes ocasions, les pel·lícules són reals com la vida mateixa. Aquí van les meves bruixes de la ficció que trobo més icòniques...
 

 

LES BRUIXES D'EASTWICK

Alexandra Medford (Cher), Jane Spofford (Susan Sarandon), i Sukie Rougemont (Michelle Pfeiffer) són tres dones que viuen una monòtona vida en un poblet anomenat Eastwick a Rhode Island fins que un dia descobreixen que tenen poders màgics. L'arribada del diable Daryl Van Horne (Jack Nicholson) els ampliarà els poders i les seduirà.

 

 

EMBRUIXADA

Vàrem conèixer a Samantha Stephens (Elizabeth Montgomery) a la sèrie de televisió que va emetre's des de l'any 1964 al 1972. Al llarg d'aquests anys també vàrem conviure amb el seu marit, Darrin, la seva filla Tabitha i la seva mare Endora. No feia servir gaire els seus poders, però quan ho feia en tenia prou en moure graciosament el seu nasset. 

 
 
 
 

LA SAGA DE HARRY POTTER

Hermione (Emma Watson) és filla de muggles (gent normal i corrent no dotada per la màgia) però ella descobreix als 11 anys que té un do màgic. És acceptada al Col·legi de Màgia i Bruixeria de Hogwarts. Allí coneix a Harry Potter (Daniel Radcliffe) i a Ron Weasley (Rupert Grint). Al llarg de la saga la veiem desenvolupar grans poders.

 
 
 
 

LA SAGA DE HARRY POTTER

Bellatrix (Helena Bonham Carter) va ser una bruixa de pura sang que després de la seva estada a Hogwarts es va convertir en una mortifanga, és a dir una fanàtica seguidora de Lord Voldemort. Utilitza el seu poder a favor del mal. Va participar en la Primera i Segona Guerra Màgica.

 

 
 
 
 

CHARMED

La sèrie Charmed, que va estrenar-se a l'Estat Espanyol com a Embrujadas, descriu el desenvolupament dels poders màgics de tres germanes: Prue (Shannen Doherty), Piper (Holly Marie Combs) i Phoebe (Alyssa MilanoHalliwell que descobreixen gràcies al Llibre de les Ombres el fort poder que resideix a la família: el poder de tres. Després de la mort de la Prue, ocupa el seu lloc la Paige Matthews (Rose McGowan).

 
 

OMBRES TENEBROSES

A l'any 1776, Barnabas Collins (Johnny Depp) sedueix i li trenca el cor a la seva serventa Angelique (Ava Green). El que no sap és que la noia és una poderosa bruixa que, en venjança, assassina als pares de Barnabas, indueix a la seva promesa a suicidar-se, el converteix a ell en un vampir i l'enterra en vida. A l'any 1972 el destí vol que el taüt sigui obert i Barnabas recuperi la llibertat.

 
 
 

HOCUS POCUS

A la pel·lícula Hocus Pocus (El retorno de las brujas) coneixem a les germanes Sanderson, la Winifred (Bette Midler), la Sarah (Sarah Jessica Parker) i la Mary (Kathy Ann Najimy) que habiten a Salem a l'any 1693. Són descobertes mentre preparaven un encanteri i són penjades a la forca, no sense abans prometre que tornarien quan alguna persona verge encengui l'espelma negra que es troba a la seva casa, una nit de Halloween. A l'any 1993, tres segles més tard, algú -involuntàriament- acompleix el ritual.

 

 

EL MÀGIC D'OZ

A les seves aventures per les terres d'Oz, Dorothy (Judy Garland) coneix a Glinde, la Bruixa Bona del Nord (Billie Burke) però no parlarem d'ella sinó de la seva germana, la Bruixa Dolenta de l'Oest (Margaret Hamilton) ansiosa per apropiar-se de les poderoses sabates de robí que Glinde li ha donat a Dorothy. La bruixa de l'Oest es fàcilment reconeixible per seu color verdós!

 
 
 
 

CRÒNIQUES DE NÀRNIA

Al primer dels llibres de les Cròniques de Nàrnia, el titolat El lleó, la bruixa i l'armari els germans Pevensie coneixen a la bruixa blanca Jadis (Tilda Swinton), la responsable dels 100 anys ininterromputs d'hivern al regne, una autèntica tirana que s'autoanomena Reina de Nàrnia. Els germans, amb l'ajut del gran lleó Aslan venceran a Jadis i portaràn a Nàrnia a la seva Edat Daurada.

 
 
 

MALÈFICA

La pel·lícula Malèfica ens permet retornar al personatge de la malvada bruixa del conte de la Bella Durment (Angelina Jolie), però era de veritat tan malvada com la pinten? Coneixem a Malèfica quan encara era una fada bondadosa i amable fins el dia en que és cruelment traïda i desposseïda de les seves portentoses ales. Llavors llença una terrible maladicció...

 
 
 
 

BLANCANEU I LA LLEGENDA DEL CAÇADOR

La moderna obra Blancaneu i la llegenda del caçador és una versió moderna del conte clàssic dels germans Grimm i ens presenta a una Blancaneu (Kristen Stewart), més combativa que el que és habitual, enfrontant-se a la reina i bruixa Ravenna (Charlize Theron) preocupada com mai per la seva eterna bellesa.

 
 
 
 

JOC DE TRONS

Melisandre (Carice Van Houten) és una sacerdotessa vermella de R'hllor de la llunyana ciutat d'Asshai. Es troba al servei del rei Stannis Baratheon (Stephen Dillane) i té sobre ell una gran influència. Posseeix poders profètics i un cert coneixement dels fets que estan per venir. Suma als seus coneixements de màgia i bruixeria unes bones posades en escena que li donen més intensitat a les seves intervencions.

 
 
 

SABRINA, COSES DE BRUIXES

Quan la joveneta Sabrina Spellman (Melissa Joan Hart) compleix els 16 anys se m'assabenta d'un fet sorprenent: és una bruixa i els seus poders comencen a despertar. Les seves dues tietes, amb les que conviu i que també són bruixes, l'ajudaran a descobrir les noves possibilitats que se li presenten davant seu. 

 
 
 

THE CRAFT

A la pel·lícula The Craft (Jóvenes y brujas) coneixem a quatre noies amb dons màgics. Són la Sarah Bailey (Robin Tunney), la Nancy Downs (Fairuza Balk), la Bonnie (Neve Campbell) i la Rochelle (Rachel True), quatre bruixes que uneixen els seus poders per a convocar els 4 punts cardinals en un ritual màgic invocant a Manon, una força elemental de la natura. Les coses no surten com elles esperaven.

 
 
 

L'APRENENTA DE BRUIXA

A l'any 1940 Angleterra estava sent bombardejada pels alemanys i el govern britànic estava enviant a nens i nenes lluny del perill. Aquest és el cas de Carrie, Charlie i Paul que són enviats a la costa de Pepperinge Eye a casa de l'Eglantine Price (Angela Landsbury), una dona solterona que, segons descobreixen els nens està estudiant un curs de bruixeria per correspondència impartit per l'Emelius Brownw College de Bruixeria.

 
 
 

EXCALUBUR

A la pel•lícula Excalibur coneixem a Morgana Le Fay (Helen Mirren), que amb les seves arts de bruixeria intenta oposar-se al regnat de pau i de prosperitat aconseguit pel rei Artús (Nigel Terry) i el poderós mag Merlí (Nicol Williamson). Per aconseguir-ho Morgana sedueix Artús, amb el que té un fill, Mordred, que serà el responsable d’una revolta contra el rei i posarà en perill tot allò pel que tants nobles cavallers havien lluitat al llarg de molts anys…

 
 
 

PIRATES DEL CARIB

Coneixem a Tia Dalma (Naomie Harris) practicant bruixeria vudú a la segona de les entregues de la saga Pirates del Carib (El cofre de la mort). Es mostra astuta i hipnòtica. A la tercera entrega de la saga descobrim que darrera de Tia Dalma s'amaga la deesa Calyso i com a tal, pot convertir-se en qualsevol cosa que desitgi.

 
 
 

LA MALADICCIÓ DE LES BRUIXES

Luke (Jasen Fisher) és un nen que està fent una estada en un hotel a Cornwall, juntament amb la seva àvia. Allí coneix a Eva Ernst (Anjelica Huston), una aristòcrata que presideix un esdeveniment anual de caritat pels nens. Luke descobreix casualment que darrera d'aquesta trobada s'amaga un fet de naturalesa molt diferent: Eva Ernst presideix en realitat la convenció anual de bruixes i és en realitat la Gran Bruixa. A partir d'aquest moment Luke viu una increïble aventura.

 
 
 

EN EL BOSC

A la pel·lícula musical En el bosc  s’entrecreuen hàbilment les histories més conegudes dels Germans Grimm en una trama al voltant d’un flequer i de la seva esposa. Coneixerem a  la Ventafocs (Anna Kendrick), la Caputxeta Vermella (Lilla Crawford), Jack i els fesols màgics (Daniel Huttlestone) i Rapunzel (Mackenzie Mauzy) i, naturalment, no podia faltar un personatge essencial i fil conductor: la bruixa (Meryl Streep)
 

 

 

STARDUST

Finalment, en aquesta particular selecció de bruixes ens endinsem a la pel·lícula Stardust on coneixem el poble de Mur. Rep aquest nom a causa d’un mur que tenen a tocar de la població i que separa el nostre món d’un regne màgic anomenat Stormhold. Tristan Thorne (Charlie Cox), un habitant de Mur veu la caiguda d’un estel més enllà del mur i decideix creuar-lo per anar-lo a buscar. Quan el troba aquest ha prés  l’aspecte d’una bonica noia, Yvaine (Claire Danes). Lamia (Michelle Pfeiffer), una bruixa malvada, voldrà apoderar-se d’ella.